ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Αθλητικες δραστηριότητες

Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού ήταν η Δευτέρα 3 Οκτωβρίου και η Γεννάδειος Σχολή φρόντισε να την τιμήσει με τον καλύτερο τρόπο. Πέραν των αθλητικών δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του σχολικού ωραρίου σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο), η διεύθυνση της Σχολής φρόντισε να φέρει τους μαθητές της σε επαφή με δύο ζωντανούς θρύλους του ελληνικού αθλητισμού.

Ο εμβληματικός αρχηγός της εθνικής μπάσκετ, Παναγιώτης Γιαννάκης, και ο επί σειρά ετών τερματοφύλακας της εθνικής πόλο, Νίκος Δεληγιάννης, επισκέφτηκαν τη Σχολή και ήρθαν σε επαφή με τα εκατοντάδες παιδιά που τους περίμεναν, κρατώντας στα χέρια τους φωτογραφικές μηχανές και τάμπλετ για αναμνηστικές φωτογραφίες, όπως επίσης στιλό και χαρτί για τα απαραίτητα αυτόγραφα.

Ο «δράκος» είχε πολλά να αφηγηθεί στους μαθητές μας. Για το ξεκίνημά του στον Ιωνικό Νίκαιας, για τη σκληρή δουλειά που τον οδήγησε σε μία άκρως πετυχημένη επαγγελματική καριέρα σε Άρη, Πανιώνιο και Παναθηναϊκό, κυρίως όμως για την αφοσίωσή του στην εθνική ομάδα μπάσκετ, την οποία και υπηρέτησε τόσο ως αθλητής όσο και ως προπονητής της για περισσότερα από 30 χρόνια!

Κι επειδή ηλικιακά οι μαθητές μας είναι μακριά από το έπος του ’87 και το χρυσό του Ευρωμπάσκετ «με το Γκάλη, το Γιαννάκη, το Φασούλα και τα άλλα παιδιά...», η συζήτηση περιστράφηκε σε πιο κοντινά χρονικά γεγονότα. Με επίκεντρο την τρομερή επιτυχία της εθνικής μας επί της USA Team (των σούπερ άσων του ΝΒΑ δηλαδή) στη Σαϊτάμα και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2006.

Ο Γιαννάκης, προπονητής της εθνικής σε εκείνο το ονειρεμένο πρωινό (με τη διαφορά ώρας από την Ιαπωνία) για όλους τους Έλληνες, εξήγησε στους μαθητές μας τη λογική που τον οδήγησε όχι μόνο στη συγκεκριμένη επιτυχία, αλλά σε όλες όσες σημάδεψαν την καριέρα του: «Δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω»!

Συζήτησε μαζί τους για το πόσο απαιτητικός είναι ο πρωταθλητισμός σε οποιοδήποτε σπορ και τους παρότρυνε να ασκήσουν το σώμα τους όσο και το μυαλό τους στις καθημερινές μαθησιακές τους υποχρεώσεις, προκειμένου να καταφέρουν να πετύχουν όσα ονειρεύονται.

Αλλά και ο επί σειρά ετών «καλύτερος τερματοφύλακας στον κόσμο», Νίκος Δεληγιάννης, δεν πέρασε απαρατήρητος από τους μαθητές μας. Δεν τον γνώριζαν μόνο οι περισσότεροι από δέκα μαθητές μας που ασχολούνται με το πόλο, αλλά και πολλά ακόμη παιδιά που ήξεραν για τον άνθρωπο που υπερασπίστηκε την εστία της εθνικής μας σε 4 τουρνουά Ολυμπιακών αγώνων και αυτή των ΑΝΟ Γλυφάδας και Ολυμπιακού για περισσότερα από 20 χρόνια.

Ο Νίκος εξήγησε στους μαθητές μας ότι χρειάζεται «πίστη στον εαυτό σου για να φτάσεις ψηλά» και τους αφηγήθηκε προσωπικές ανέκδοτες ιστορίες από το παρελθόν, προσπαθώντας να τους πείσει για τη δύναμη της θέλησης και το χειροπιαστό αποτέλεσμα της προσπάθειας σε κάθε σπορ, όταν αυτή συνοδεύεται από αγάπη για την άθληση.

Για περισσότερες από δύο ώρες οι δύο θρύλοι του ελληνικού αθλητισμού μοιράστηκαν απόψεις και εντυπώσεις με τους μαθητές μας. Όταν μας αποχαιρέτησαν η διεύθυνση και το εκπαιδευτικό προσωπικό της Σχολής νιώσαμε διπλά υπερήφανοι. Τόσο γιατί τους γνωρίσαμε από κοντά, όσο και διότι δώσαμε την ευκαιρία στους μαθητές μας να αντιληφθούν από «πρώτο χέρι» τι σημαίνει αθλητισμός και πρωταθλητισμός.